top of page
  • annekristinemjelva

Naked Raku

Naked Raku er en brennemetode hvor resultatet får en marmor-lignende overflate. Det blir helt unike produkter som er umulig å kopiere, unika.

Selve brenningen foregår i friluft da det fører med seg både åpne flammer og røyk.

Kort fortalt går teknikken ut på at en lager en glasur som er "for liten" til gjenstanden. I det gjenstanden har fått en temperatur på ca 900 grader, taes den ut av ovnen. Grunnet temperaturforskjeller vil glasuren da sprekke opp og en flytter gjenstanden over i en beholder med sagflis. Sagflisen tar fyr og et lokk legges på beholderen. Der glasuren har sprukket opp, vil røyk trenge inn og farge den porøse leira. Deretter vaskes den ytre glasuren av og gjenstanden poleres. Tilbake står den "nakne leirekroppen" med mønster laget av karbonet i røyken.Naked raku er en brenneteknikk som jeg (Anne Kristine Mjelva) synes er veldig inspirerende. Sluttproduktet får et uttrykk som på meg er tiltalende både med tanke på fargeskala og mønster. Noe klarer jeg å styre, men en del er overlatt til naturen med tanke på både både vær, vind, type sagflis osv.

En må med andre ord spille på lag med de fire naturelementene vann, luft, jord (leire) og ild.Jeg har for øyeblikket mye spennende rakukeramikk i hyllene her i Galleri Smalgangen. Snøen rundt rakuutstyret har nå smeltet, så da begynner det å krible for å få til nye spennende brenninger. Dreiing, modellering og første gangs brenning av gjenstandene gjøres innendørs i løpet av vinteren. Utover våren 2019 står nye verk i kø for å bli brent med denne teknikken. Det skal bli både gøy og spennende. Stikk gjerne innom og ta en titt :-)

301 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page